Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Igangsettelse av fødsel

<< Tilbake 

Igangsettelse av fødsel

Igangsetting av fødselen vil si at man ved forskjellige metoder vil hjelpe fødselen i gang. Hvilken metode som benyttes avhenger av hvor moden livmorhalsen er. Noen ganger holder det at jordmor såkaldt “stripper” hinnene i mormunn. Det vil si at hun med to fingre løsner fosterhinnene fra livmorhalsen. Denne stimuleringen kan føre til at det frigjøres Prostaglandin som er et hormon som modner livmorhalsen. En annen metode som benyttes er at man via et kateter i skjeden blåser opp en liten ballong som mekanisk åpner mormunn. Dette frigjør også Prostaglandin.

Noen ganger må livmorhalsen modnes ved hjelp av piller eller gele som settes inn i skjeden. Dette kan være nok til at riene starter etter en dag eller to. Andre ganger holder det at man tar hull på fosterhinnene slik at vannet går. Dette virker stimulerende slik at riene starter.

Hvis det ikke kommer rier etter modningsgele eller vannavgang settes det et drypp i en vene i armen som gir rier.

Overtidige barn behøver ikke være spesielt store da vekten vanligvis øker litt langsommere etter 40-41 svangerskapsuker. Barnet er som regel i fin form, våken og aktiv. Huden kan være litt tørr og ”småskrukket”. Neglene er ofte lange og mange har godt med hår på hodet.


<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...