Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

I form etter fødselen

<< Tilbake


 

I form etter fødselen

Trening

Uansett hvilken form du var i før du ble gravid, skal du ikke regne med at du er klar til å løpe og hoppe før 3 måneder etter fødselen. Du kan godt trene før hvis du føler deg klar til det, men får du tyngdefornemmelse eller smerter, er det et tegn på at du trener for hardt. Mange opplever at de lekker urin ved trening. Ikke fortvil, dette går som regel over men det krever en innsats fra deg selv. Knipeøvelser daglig må til. Du finner en god brosjyre om bekkenbunnstrening her.

Bekkenbunnen

Bekkenbunnen er en muskelgruppe som omslutter bekkenet ditt nedentil. Den lukker for urinrør, skjede og endetarmsåpning, så du ikke tisser eller promper ufrivillig. Den lager samtidig en fast ”seng” for urinblære, livmor og endetarm, så disse ikke synker ned.

Rett etter fødselen kan det være vanskelig å knipe sammen, fordi både bekkenbunnsmusklene og nervene rundt er blitt strukket maksimalt. Men selv om det er vanskelig, må du ikke gi opp. Det kan ta opp til 12 uker med daglig trening før du igjen har kontroll over disse musklene. Som med andre muskler blir de svake igjen hvis du stopper treningen. Det er derfor viktig at du fortsetter å trene.


En veltrent bekkenbunn skal kunne holde tett, uansett hva du foretar deg av bevegelser
 

Husk å knipe

Undersøkelser viser at mange kvinner glemmer å knipe når de for eksempel løfter, hoster eller nyser. Hvis du skal beholde en god bekkenbunn skal du lære deg selv til å knipe fort sammen mange ganger om dagen når du for eksempel:

• reiser deg opp fra seng eller stol
• før du hoster og nyser
• før du ler
• før du hopper og løfter

Når du kniper lukker du for alle åpningene på en gang, og du begynner å knipe bakfra. Tenk deg at du skal holde tilbake en promp.
I begynnelsen kan du kanskje bare få til et lite knip, men målet for treningen bør være at du skal kunne knipe 20 ganger i trekk, og holde hvert knip i 8 sek.( en kort pause mellom hvert knip).
Kan du klare 20 knip i trekk 2-3 ganger daglig, har du en god bekkenmuskulatur som vil fungere bra.
Når du synes knipingen begynner å fungere bra, kan du øve deg på å holde knipet lenger, opptil 30 sek., samtidig som du også kniper kraftigere (spenner så mye du kan i bekkenbunnen uten å bruke andre muskler).
Du skal huske å ta pause mellom hvert knip, for ikke å stresse musklene. Hvis du for eksempel holder knipet i 5 sek., skal pausen også være 5 sek.
Hvis du synes det er vanskelig å finne de riktige muskler og du merker liten bedring, kan du kanskje melde deg på et kurs i barseltrim og/eller kontakte en fysioterapeut for å få litt veiledning.

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...