Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Fast føde

<< Tilbake

Introduksjon av fast føde

Morsmelk de først 6 måneder

De fleste barn trives og vokser fint på morsmelk alene frem til de er 6 måneder. De statlige anbefalningene sier at når barnet er 6 måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før dette, men introduksjonen bør skje tidligst ved 4 måneders alder.På dette tidspunktet kan dere sakte begynne å introdusere fast føde som vil mette mer enn melk.
I starten gis fast føde eller flaske som supplement til ammingen, etter hvert vil fast føde erstatte ett og ett bryst/flaske måltid.

Start forsiktig

Start med små smaksprøver slik at barnet sakte vennes til nye smaker og konsistenser. Introduser bare en ny matvare om gangen, da kan dere følge med hvordan barnet tåler det. Måltidene vil i begynnelsen ha karakter av smaksprøver.
Dere kan velge å lage maten selv eller kjøpe ferdiglaget babymat på glass. Uansett hva dere velger er det lurt at aten i starten er ganske tyntflytende.

Den første grøten

Den første grøten kan gjerne være en glutenholdig grøt. Introduksjon av gluten bør skje gradvis når barnet begynner med fast føde og mens barnet fortsatt ammes, slik at det blir en overlappingsperiode der små mengder gluten gis sammen med morsmelk. Varier med grøt av ulike kornslag i første leveår slik at det ikke blir ensidig bruk av hvete.
 

Grønnsaker:

Gulrøtter, mais, brokkoli, erter eller squash sammen med potetmos

Frukt:

Epler, pærer, ferskener og bananer

Melkemengden vil avta når barnet blir ammet mindre, men det anbefales å fortsette med å amme samtidig med at barnet får annen mat frem til 12 måneders alder eller lengre så lenge dere begge trives med det. Hvis barnet ikke trives med morsmelk alene anbefales fast føde fremfor morsmelkerstatning fra barnet er fire måneder. Dere kan snakke med helsesøster om det. Dere kan også lese om anbefalinger for spedbarnsernæring på shdir.no/publikasjoner/ faktahefter/mat_for_spedbarn_15566.

Tran og andre vitamin


D-tilskudd


Vitamin D-tilskudd anbefales til alle spedbarn fra fire ukers alder. Vitamin D hjelper kroppen med å ta opp kalsium og fosfat som barn trenger for å bygge opp et sterkt skjelett. Langvarig mangel på vitamin D kan føre til Rakitt eller engelsk syke. Dette er en tilstand som fører til veksthemming og forsinket utvikling av skjelettet. Knoklene til barna blir myke og svake. Når barna begynner å reise seg og gå vil vektbelastningen føre til at leggene buer utover og gir stor hjulbenthet.
Det anbefales vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør få vitamin D-dråper. Det anbefales en gradvis introduksjon av tran fra 2,5 ml til 5 ml i løpet av de første seks levemånedene.
Fra seks måneders alder anbefales 5 ml tran pr. dag eller 5 vitamin D-dråper.
Ikke gi både tran og annet vitamintilskudd samtidig. Dette kan føre til at barnet får for mye vitamin D, noe som over tid kan være svært uheldig. Rådet om bruk av tran (ev. Vitamin D-dråper) gjelder også barn som får morsmelk-erstatning, enten den er med eller uten lange omega-3-fettsyrer.
Du kan lese mer om D-vitaminer til barn på på helsedirektoratet.no/ernæring.

Jern

Når barnet fødes har det med seg et lite jern lager. Dette varer i ca. 6 måneder.
Ved jernmangel får man færre røde blodlegemer (anemi) og nedsatt immunforsvar.
Barnet blir lettere utsatt for virusinfeksjoner og sykdom. Det er derfor viktig at barnet får nok jern. Når barnet intro-duseres for annen mat enn morsmelk eller morsmelkerstatning er det lurt å tenke på å bruke matvarer som inneholder jern. Helsedirektoratet anbefaler bruk av jernberiket grøt. Grøten skal introduseres sakte og gradvis, særlig gjelder dette grøt som inneholder gluten (se neste avsnitt). Grøtpulver/mel som er tilsatt en type jern kroppen lettere tar opp (f.eks. jernfumarat) er å foretrekke. Dette gjelder de fleste industrifremstilte grøtene på det norske markedet. Les på pakningen hvilket berikningsjern som er benyttet. Du kan også lage spedbarnsgrøten selv, f.eks. av hirsekorn (særlig jernrik), mel av havre, sammalt hvete eller spesielle melblandinger beregnet til barnegrøt. Hvis melet bløtlegges i vann (ca. en time eller mer) før koking, øker tilgjengeligheten av jernet. Dette gjelder imidlertid trolig i liten grad for havregryn og hirseflak. De trenger derfor ikke bløtlegges. 
 
På helsedirektoratet.no kan du laste ned en fin brosjyre som
heter “Mat for spedbarn”
 
 

Kostholdet det første året


• Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene
• Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret
• Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder
• Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis intro-duseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder
• Den første grøten kan gjerne være en glutenholdig grøt. Introduksjon av
 gluten bør skje gradvis når barnet begynner med fast føde og mens barnet fortsatt ammes, slik at det blir en overlappingsperiode der små mengder gluten gis sammen med morsmelk. Varier med grøt av ulike kornslag i første leveår slik at det ikke blir ensidig bruk av hvete
• I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer
• Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper
• Det frarådes at honning gis til barn under ett år på grunn av faren for spedbarnsbotulisme
Kilde: Helsedirektoratet, Mat for spedbarn

  4-6 måneder

Slik kan dagen se ut:
• Får fortsatt bryst eller flaske
• Kan kanskje begynne med skje
Barnet kan spise:
• morsmelk og/eller morsmelkerstatning
• poteter og ris
• grønnsaker
• frukt og bær, rå og kokte
• vann
Forslag:
• Tynn grøt som gradvis gjøres tykkere
• Fruktmos av friske eller kokte frukt og bær
• Grøntsaksmos av poteter, gulerot, blomkål, brokkoli og mais
 

6-9 måneder


• Barnet kan nå starte med skje
• Kan tygge litt småbiter
• Kan lære å bruke en kopp
• Spiser med fingrene (pinsettgrep)
 
Barnet skal fortsatt ha morsmelk og/eller morsmelkerstattning og kan spise alle slags kornsorter. Havregrøt og grøt med spelt og fullkorn. Start gjerne med kjøtt og fisk.
 

8-12 måneder


Barnet kan spise selv med fingrene, kan tygge. Kun harde matvarer må deles. Den lille kan selv holde koppen med begge hender og vil gjerne prøve seg selv med skje og gaffel. Barnet kan spise den samme maten som resten av familien. Men skal fortsatt ha morsmelk og/eller morsmelkserstattning.
Kumelk kan gradvis introduseres fra 10 måneders alder.
Fra barnet er et år kan det spise etter de regler som bør gjelde for resten av livet.
Et sunt og variert kosthold et en god ting å få med seg så tidlig som mulig.
Prøv dere fram med hva deres barn liker men tving aldri i barnet mat.
 

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...