Bekkenløsning

<< Tilbake

Bekkenløsning

De færreste kommer gjennom et svangerskap uten å kjenne en viss ømhet i bekkenet, men for noen blir det verre og kan føre til at man få store problemer med å bevege seg.
Bekkenløsning skyldes en hormonell forandring og er et utslag av at kroppen forbereder seg til fødselen. For at fødselskanalen skal bli mer tøyelig, blir brusk og bindevev mykere. Dermed hender det at bekkenbena ”glipper i ammenføyningene”, og dette er meget mertefullt (kan minne om isjias). Smertene kan være konsentrert om nedre del av ryggen, eller de kan opptre i lysken og oppover på hver side av underlivet. Det er også vanlig at smerten sitter foran i symfysen (skambenet). Du kan fåvondt nå du snur deg i sengen, og kanskje
kommer du til å gå mer bredbent og få den karakteristiske vaggende gangen man ser hos mange gravide. Nå du først har fått bekkenløsning, er det viktig å bevege seg riktig – bøye knær istedenfor ryggen, unngå løft, holde bena samlet nå du går ut av sengen eller reiser deg fra en stol. Prøv å unngå aktiviteter som provoserer frem smerte. Ikke gjør øvelser som gjør vondt! Men, det viktigste av alt, ikke nøl med å kontakte fagfolk så fort som mulig. Be jordmor og/eller lege om å henvise deg til fysioterapeut.
Fysioterapeuten vil kunne forklare deg bekkenets funksjon, vise deg hvordan du kan bevege deg og trene, samt om nødvendig, løse opp stramme muskler. Andre anerkjente behandlingsmåer er akupunktur, kiropraktikk og trening i vann. Dersom du få diagnosen Bekkenløsning, har du krav på gratis behandling under hele svangerskapet og i 6 mnd. etter fødselen.  

 

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...