Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Alkohol

<< Tilbake

AlkoholVed ass. overjordmor Liv Trønnes

Når du drikker alkohol, så gjør ditt ufødte barn det også. Alkoholen overføres direkte til barnet og virker som en gift. De alvorligste skadene kan bestå av veksthemming av hele organismen (vekt, lengde, liten hjerne), hjerneskade og karakteristiske ansiktstrekk. Dette kalles Føtalt alkohol syndrom. Barn kan også få lettere hjerneskader, som ikke er synlige verken på vekst eller utseende, men som senere viser seg å influere uheldig på barnets utvikling. Av alle organer er det sentralnervesystemet som er mest følsomt for alkohol. Uansett om skaden blir stor eller liten, vil disse barna slite med denne hele livet. Problemene kan arte seg som unormal adferd (f.eks. hyperaktivitet), konsentrasjonsvansker og innlæringsproblemer når de begynner på skolen. Den skaden som er påført hjernen, er uopprettelig, slik at disse barna må tilbys de beste oppvekstvilkår for at de skal kunne få utvikle seg maksimalt ut fra sine forutsetninger.

Hvor mye alkohol skal til for å gjøre skade?


Det finnes ingen nedre grense, men jo mer du drikker i graviditetsperioden, desto større risiko er det for skader. Hvis du har drukket i begynnelsen av svangerskapet, er det lite du kan gjøre med det. Men vær avholden resten av svangerskapet. Risikoen for skader blir mindre for hver dag du ikke drikker alkohol.

Hva med far?


Far kan påvirke miljøet for det ufødte barnet sitt gjennom mor. Derfor er det rimelig at far også er måteholden med alkoholen. Far er da med på å skape en livsstil som sikrer barnet de beste utviklingsmuligheter.

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...