Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Lære å lese

Nøkkelen til å lære barn å lese er ofte å ta utgangspunkt i barnets nysgjerrighet. Mange foreldre vil gjerne at barnet skal lære seg å lese tidlig, siden de vet hvor morsomt det er, og at lesing er inngangsporten til en hel verden av kunnskap og fantasi.

Mange barn knekker lesekoden på egen hånd ved å stille nysgjerrige spørsmål til ord og tekster, mens andre barn trenger mer håndfast hjelp for å finne ut hvordan skriftspråket fungerer. Forskerne er i dag enige om at det ikke finnes én metode for leseopplæring som passer for alle barn.

Skolens og barnehagens rolle i leseopplæringen

Leseopplæringen blir best når skole, barnehage, SFO, skolebibliotek og hjemmet samarbeider. Det er imidlertid en stor utfordring å få elevene til å videreutvikle leseforståelsen sin gjennom alle skoleårene.

Leker og aktiviteter med bøker

Én måte å vekke interessen for bøker og lesing på er å begynne tidlig med å lese høyt for barnet. Les sammen med barnet i alle mulige situasjoner, ha mange bøker liggende fremme, og vis barnet at du selv leser. Dere kan også bruke bøker som utgangspunkt for lek:

  • Spill teater – dramatiser barnets yndlingshistorier, og bruk flere ulike ord for å øke barnets forståelse og interesse.
  • Snakk mye med barnet, og forklar hva ord betyr. Hvis barnet har et godt ordforråd, vil det føle seg godt rustet senere, når det kanskje må lese vanskelige ord som det ikke har sett på trykk før.
  • Hermelek – hvis en av karakterene i en historie gjør noe, for eksempel lager mat eller baker, kan dere gjøre det samme.
  • Les eventyr, og lag tegninger inspirert av eventyrene.
  • Bla i en bok dere ikke har lest tidligere, og forsøk å gjette hva den handler om.
  • Les et eventyr, og fantaser om eller spinn videre på karakterene eller handlingen når eventyret er slutt.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...