close

Gode råd om sortering av barnas leker

Holder du på å bli gal av alle lekene? Føles det som om dere har leker overalt?

Her kommer noen kloke ord fra andre Libero-foreldre om hvordan du får kontroll over kaoset.

• Store, dype lekekasser er ikke så praktiske. Innholdet blir et eneste stort rot, og mange av lekene synes ikke, slik at barnet må tømme hele kassen på gulvet for å finne den leken det vil ha. Bruk små og letthåndterlige kasser uten lokk som barnet kan sortere lekene i: alle klosser i én kasse, alle biler i én kasse, og så videre. Les også om Barnesikring av hjemmet og Sikre leker

• Det er både morsomt og enkelt å bruke store, fargerike knagger til jakker, luer, vesker, hoppetau, utkledningsklær med mer. Da er det lett for barnet å finne det han eller hun trenger.

• Bruk symboler eller farger, og la for eksempel hvert barn ha sin farge: Jakken til Nils henger på den røde knaggen, og håndkleet og tannbørsten hans er røde. Lekene hans ligger i den røde kassen, osv.

• Sorter barnas ting etter ulike aktiviteter – puslespill, lesing, tegning – slik at alt som hører til samme aktivitet, er på samme sted. Legg for eksempel papir og forklær på samme sted som maling og pensler, slik at det er enkelt å finne frem alt som trengs, når dere skal male. Etterpå er det lett å rydde sammen tingene igjen uten at noe blir borte.

• Hvis du gjør det enkelt og spennende å finne frem ulike ting og rydde dem bort igjen, skaper du gode vaner som barnet har nytte av hele livet. I barnehagene har man gjort det til en kunst å merke kasser og esker. Barna vet ofte nøyaktig hvor alt skal være, for i barnehagen må man ha orden på tingene!

• Lær av barnehagens rutiner for å finne frem og rydde bort leker. Hjelp barnet med å legge lekene eller spillet på riktig sted før det begynner å leke med noe annet. Da slipper dere å rydde opp etter hele dagens lek om kvelden, for det er sjelden populært.

• Sorter barnets leker innimellom, og følg med på hvilke ting barnet ikke lenger leker med. Barnets rom blir fort fullt av ting det aldri bruker.

• Det gjør ingenting at barnet roter. Det hører med. Men pass på at barnet ikke putter noe i munnen som kan sette seg fast i luftrøret. Be eventuelle eldre barn om å hjelpe til med å legge alle små og skjøre ting høyt oppe. Det lille barnet skal bare kunne få tak i bøker og leker som det er greit å putte i munnen.

• Hvis barnet har mange leker, kan dere legge bort noen og ta dem frem igjen senere. Da har de ofte nyhetens interesse og blir morsomme igjen. Det er smartere enn å kjøpe nytt.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...