Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Gode råd om sortering av barnas leker

Gode råd om sortering av barnas leker

Holder du på å bli gal av alle lekene? Føles det som om dere har leker overalt?

Her kommer noen kloke ord fra andre Libero-foreldre om hvordan du får kontroll over kaoset.

• Store, dype lekekasser er ikke så praktiske. Innholdet blir et eneste stort rot, og mange av lekene synes ikke, slik at barnet må tømme hele kassen på gulvet for å finne den leken det vil ha. Bruk små og letthåndterlige kasser uten lokk som barnet kan sortere lekene i: alle klosser i én kasse, alle biler i én kasse, og så videre. Les også om Barnesikring av hjemmet og Sikre leker

• Det er både morsomt og enkelt å bruke store, fargerike knagger til jakker, luer, vesker, hoppetau, utkledningsklær med mer. Da er det lett for barnet å finne det han eller hun trenger.

• Bruk symboler eller farger, og la for eksempel hvert barn ha sin farge: Jakken til Nils henger på den røde knaggen, og håndkleet og tannbørsten hans er røde. Lekene hans ligger i den røde kassen, osv.

• Sorter barnas ting etter ulike aktiviteter – puslespill, lesing, tegning – slik at alt som hører til samme aktivitet, er på samme sted. Legg for eksempel papir og forklær på samme sted som maling og pensler, slik at det er enkelt å finne frem alt som trengs, når dere skal male. Etterpå er det lett å rydde sammen tingene igjen uten at noe blir borte.

• Hvis du gjør det enkelt og spennende å finne frem ulike ting og rydde dem bort igjen, skaper du gode vaner som barnet har nytte av hele livet. I barnehagene har man gjort det til en kunst å merke kasser og esker. Barna vet ofte nøyaktig hvor alt skal være, for i barnehagen må man ha orden på tingene!

• Lær av barnehagens rutiner for å finne frem og rydde bort leker. Hjelp barnet med å legge lekene eller spillet på riktig sted før det begynner å leke med noe annet. Da slipper dere å rydde opp etter hele dagens lek om kvelden, for det er sjelden populært.

• Sorter barnets leker innimellom, og følg med på hvilke ting barnet ikke lenger leker med. Barnets rom blir fort fullt av ting det aldri bruker.

• Det gjør ingenting at barnet roter. Det hører med. Men pass på at barnet ikke putter noe i munnen som kan sette seg fast i luftrøret. Be eventuelle eldre barn om å hjelpe til med å legge alle små og skjøre ting høyt oppe. Det lille barnet skal bare kunne få tak i bøker og leker som det er greit å putte i munnen.

• Hvis barnet har mange leker, kan dere legge bort noen og ta dem frem igjen senere. Da har de ofte nyhetens interesse og blir morsomme igjen. Det er smartere enn å kjøpe nytt.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...