Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Hvordan opplever barnet fødselen og forløsningen?

Ingen vet nøyaktig hvordan barnet opplever fødselen, men vi vet at det er en tøff reise. Vi har alle vært gjennom den, men vi husker det ikke og kan bare forestille oss hvordan det føles å passere gjennom en trang fødselskanal og komme ut i den store og forholdsvis kalde verdenen.

En vaginal fødsel er en naturlig ting, og barnets binyrer arbeider hardt for å hjelpe barnet gjennom riene og fødselen.

En trang fødselskanal
Ja, hvordan foregår egentlig en fødsel? Vi vet at barnet utsettes for store belastninger under riene og selve fødselen. Det skyldes fremfor alt det fysiske faktum at kroppen må tilpasse seg for å trenge gjennom fødselskanalen. Dette ser du tydelig på barnets hode etter fødselen – formen bærer ofte preg av at hodet har passert den trange kanalen. Men dette er helt naturlig, og hodet er mykt og vil få tilbake sin normale form noen dager etter fødselen.

Fødselen må få ta tid
Siden beina som barnets kranium består av, ennå ikke er vokst sammen, tåler barnets hode den belastningen fødselen utgjør. Det er imidlertid viktig at trykket ikke øker altfor raskt. Fødselsprosessen må derfor få ta den tiden den tar – av hensyn til både barnet og den blivende mammaen.

Fødselsprosessen forbereder barnet på at det skal puste
Når barnet passerer gjennom fødselskanalen, presses også brystet sammen, slik at væsken i lungene tvinges ut. Dette gjør det mye lettere for barnet å begynne å puste på egen hånd når det kommer ut.

Barnet tåler en periode med mindre oksygen og næring
Blodgjennomstrømningen til morkaken reduseres under fødselen, noe som betyr at barnet i en periode får mindre oksygen og næring. Barnet er laget for å kunne tåle denne belastningen, men hvis fødselen trekker ut i tid, kan barnets ressurser bli brukt opp og hjerterytmen endre seg. Det er grunnen til at man overvåker barnet så nøye under hele fødselen. Hvis jordmoren mener at barnet ikke har det bra, tilkaller hun eller han en lege, og man legger en plan for å få avsluttet fødselen tidligere. Man kan for eksempel hjelpe til med en sugekopp, gi rieforsterkende drypp eller foreta et keisersnitt.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...