Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Å takle fødselssmerter

Du har sannsynligvis hørt at det gjør vondt å føde barn. Og det er nok til å skremme de fleste. Å føde uten redsel er kanskje urealistisk, men du kan klare å håndtere redselen ved å lese og forberede deg best mulig.

Når du føder, arbeider musklene i livmoren for fullt mens livmorhalsen åpner seg og deretter utvider seg til 10 centimeter. Ligamentene, leddbåndene som holder sammen beinstrukturene i bekkenbunnen, strekkes og blir stramme.

Se frem til pausene
Det er mange ting som påvirker hvordan du vil oppleve og takle smertene: hvor komplisert fødselen er, hvor lang tid den tar, hvor høy smerteterskel du har, hva slags støtte du får fra jordmor eller partner, hvordan helsetilstanden din er, hvor trøtt du er, hvordan du bruker pusten, og hvor trygg du føler deg.
Husk at det vil være pauser mellom riene, og da kan du hvile og samle krefter.
Prøv å ta én ri om gangen i stedet for å tenke for mye på hele prosessen og hvor vondt det gjør å føde. Husk også at dette er en type smerte som ikke er et signal om fare eller sykdom. Den er garantert forbigående – og etterpå vil du ha et nytt, lite menneske i armene dine.

Kroppen din kan takle fødselssmertene
I dagens samfunn, der vi er vant til at alt er nøye planlagt, kan det virke skremmende å stå overfor noe som du verken kan forutse eller ha fullstendig kontroll over.
Lytt til kroppen din. Selv om du er bekymret eller blir redd, vet kroppen din hvordan den skal føde barn. Den er laget med tanke på dette. Tro på deg selv. Kroppen vil frigjøre endorfiner for å hjelpe deg når smertene blir for sterke.

Smerter er subjektive
Det er veldig vanskelig å måle smerte. Det skyldes at det er en veldig subjektiv opplevelse og noe som i høy grad påvirkes av din mentale innstilling – og det er faktisk noe du kan ha litt kontroll over. Studier viser tydelig at mer smertelindring, for eksempel i form av ryggmargsbedøvelse, ikke automatisk gir en bedre fødselsopplevelse.

En doula kan gi ekstra trygghet under fødselen
Menneskelig støtte og en følelse av trygghet og kontroll øker imidlertid sjansen for at du vil få en god fødselsopplevelse. Her kan du lese om hvordan partneren eller ledsageren kan hjelpe til. Jordmoren er kanskje ikke tilgjengelig hele tiden, og det kan være fint å få være litt alene på rommet sammen med partneren eller ledsageren din.
Å ha med seg en erfaren og trygg fødselscoach – en såkalt doula – kan være et godt alternativ hvis du vil ha litt ekstra støtte. Du kan komme i kontakt med en doula ved å spørre på helsestasjonen eller ved å søke på nettet etter doula eller Norsk doulaforening.
Å beholde en følelse av kontroll betyr ikke at du trenger å gi avkall på smertelindring. Det betyr bare at du tar de beslutningene som føles riktige for deg. Du skal kunne føle at du er en del av prosessen og tar enkelte beslutninger selv eller i samråd med med jordmoren.

Finn ut hvilke alternativer som finnes
Det kan være lurt å diskutere mulighetene til smertelindring, samt fordeler og ulemper ved de ulike alternativene, med jordmoren på forhånd. Kanskje forbereder du deg også ved å skrive en fødselsplan. Les mer om å forberede seg til fødselen.
Hvis du er redd, kan det gjøre smertene mer intense. Jo bedre forberedt du er, og jo bedre du forstår hva som skjer, desto bedre forutsetninger har du som regel for å få en god fødselsopplevelse. Les mer om fødselens tre faser og om ulike fødestillinger.

Det ligger ingen prestisje i å velge bort smertelindring under fødselen. Å føde barn er ingen konkurranse. Ikke hør på andres negative erfaringer. Det eneste som betyr noe, er at ditt barns fødsel går bra, og at du får en positiv opplevelse. Det skal føles riktig for deg og tilpasses til din situasjon. Alle fødsler er unike. Og resultatet er forhåpentligvis et lite mirakel: Et nytt, lite menneske kommer til verden.

Les mer om fødselen i appen vår, Gravidboken.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...