Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Å få søsken – tips mot sjalusi

Du er gravid igjen – gratulerer! Denne gangen er dere flere som venter barn. Men én av dere er kanskje ikke helt overbevist om at det en god nyhet. Her kommer åtte tips til hvordan du kan forberede det eldre barnet.

Du er gravid igjen – gratulerer! Registrer det neste barnet her hos oss, og få råd om å vente barn på nytt. Her kommer åtte tips til hvordan du kan forberede det eldre barnet.

Sjalusi er en naturlig følelse

Man må regne med litt sjalusi, og det er ikke så rart når man tenker over det: Nå blir det nemlig konkurranse om foreldrenes oppmerksomhet og kjærlighet. Ikke forvent at barnet blir like glad ved tanken på en ny bror eller søster som de voksne i familien er.
Du kan også lese artiklene Å få søsken eller Søsken som krangler.

Heldigvis er ikke sjalusi den eneste følelsen som den nye babyen vekker hos sine eldre søsken. De fylles sannsynligvis også av kjærlighet og ømhet. Særlig hvis du eller dere som foreldre håndterer situasjonen med både innsikt og varme.

Forbered barnet

Det er noen ting du kan gjøre for å forberede barnet på endringen som er i ferd med å skje:

  • Begynn med å la barnet møte andre familier med spedbarn, slik at det forstår at dette er noe naturlig og morsomt for hele familien. Kanskje han eller hun kan få holde den lille babyen og få følelsen av at et slikt lite menneske snart vil bli en del av familien.
  • Ta med barnet når du skal til jordmoren, la det få kjenne barnets bevegelser og være med på ultralydundersøkelsen hvis det lar seg gjøre. Det får barnet til å føle seg viktig og fylt av forventning. Hvis barnet får delta i prosessen, skaper det nysgjerrighet, og han eller hun vil sannsynligvis føle seg mindre sjalu og litt mer forberedt når den nye babyen kommer.
  • La barnet være med på å velge seng eller kanskje søskenvogn, eller snakk om navn til lillesøster eller -bror. Avhengig av hvor gammelt det eldre barnet er, kan det kanskje være en god idé at også han eller hun får for eksempel ny seng. 
  • Forklar for barnet at en baby trenger mye hjelp og iblant gråter mye. Det fører til at barnet blir mer tålmodig overfor den nye babyen.
  • Hvis det eldre barnet skal slutte å sove i sprinkelsengen sin eller det skjer andre forandringer, for eksempel hvis det skal begynne i barnehagen, bør dere passe på at det skjer i god tid før babyen fødes. Vurder å gjemme sprinkelsengen i noen måneder. Når dere så tar den frem igjen, har det eldste barnet sluttet å tenke på den som sin seng.
  • Kanskje dere kan synge for den lille babyen som ligger i magen, og snakke om at den allerede kan høre stemmene deres. 
  • Vær ærlige. Fortell om alt det positive ved å få en lillesøster eller lillebror, men også om det som kan være vanskelig for storesøsken i begynnelsen. Særlig når babyen får mye oppmerksomhet og trenger mye omsorg.
  • Vær også forberedt på at det eldste barnet kommer til å teste dere. Særlig hvis det er lite. Det er viktig å ha plass på fanget til begge og aldri velge bort ett av barna.
  • Søsken er velkomne på fødeavdelingen hvis familien ønsker det, og det er en god idé. Det er en stor begivenhet når et nytt familiemedlem kommer til verden, og hele familien bør få ta del i den.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...