close

Smokk, sugerefleks og trygghet

Barn føler trøst når de får nærhet, og når de får suge. Noen barn er fornøyde når de har ammet ferdig, mens andre vil suge nesten hele tiden. Barn er ulike og har ulike behov.

Vi fødes alle med en sugerefleks. Den er nødvendig for at vi skal få i oss mat når vi er små. Enkelte fostre suger på tommelen allerede i uke 16 av svangerskapet. Mange barn blir også veldig glad i smokken.
Les også:
Slutte med å suge på tommelen eller smokken
Råd om bruk av smokk og suging på tommelen

Viktig at ammingen kommer i gang først

Det beste er å unngå smokk de første ukene eller inntil ammingen fungerer ordentlig. Vent til barnet har fått en god sugeteknikk og du føler deg trygg på ammingen og har rikelig med melk til barnet.

Barn har et naturlig behov for å suge, og på den måten regulerer de melkeproduksjonen ut fra sine behov. Vær oppmerksom på at et spedbarn kan suge seg mett på smokken. Det kan føre til at intervallene mellom ammestundene blir lengre enn de bør av hensyn til både barnet og melkeproduksjonen.

Både smokk og tilleggsmat kan gjøre at barnet ikke ber om brystet så ofte som det egentlig trenger for å bli mett og stimulere produksjonen av melk. Et tips er å gi barnet smokken etter ammingen.

Smokken kan være et godt alternativ

For en mamma med ømme brystvorter kan det være praktisk å gi barnet smokken når det er ferdig med å spise, men fortsatt har behov for å suge eller sutte. Også for et barn som har stort sugebehov, eller som finner trøst i og blir rolig av en smokk, kan det være en løsning.

Det er delte meninger om bruk av smokk, så du må finne ut hva som passer for deg og ditt barn. Men du bør ikke venne barnet til å alltid ha smokken i munnen, siden det da kan bli vanskelig å klare seg uten.

Smokk og hygiene

Steriliser smokken før den brukes første gang, ved å koke den i fem minutter. La den avkjøle seg. Skyll deretter alltid smokken før den brukes, og fortsett å koke den en gang iblant. Bruk ikke oppvaskmiddel. Bytt smokk etter cirka to måneder.

Med god hygiene kan du også forebygge trøske på tungen. Hvis barnet får sopp i munnen, pleier det imidlertid ikke å skape problemer for barnet. Behandlingen går først og fremst ut på å hindre at mammaen smittes.

Smokk og sikkerhet

Smokker slites og eldes, og de kan dermed utgjøre en kvelningsrisiko for barn. Det er derfor viktig at du kontrollerer smokken daglig. Vær nøye med å følge produsentens anbefalinger om brukstid.

Dra alltid i sugedelen før du gir smokken til barnet. Det må ikke være hull eller rifter på den. Da kan hele sugedelen eller deler av den løsne fra skjoldet og utgjøre en kvelningsrisiko.

Bytt størrelse på smokken etter hvert som barnet vokser. Skjoldet bør ikke være så lite at det kan få plass i barnets munn.

Smokker eldes selv om de ikke brukes. De blir sprø og kan sprekke, særlig hvis de utsettes for sollys og sterk varme. Derfor bør du for eksempel ikke oppbevare dem i vinduskarmen.

Sjekkliste for smokker

  • Smokken må oppfylle sikkerhetsstandarden EN 1400.
  • Følg produsentens anvisninger nøye.
  • Velg en smokk som er tilpasset barnets alder.
  • Dra alltid i sugedelen før bruk.
  • Barnet må ikke tygge/bite på smokken.
  • Kast smokken ved det minste tegn til skade.
  • Husk at smokken eldes selv om den ikke brukes.
  • Hvis dere bruker smokkholder, må den være merket med EN-12586.
  • Hvis smokkholderen er for lang, kan den strupe barnet. Hvis dekoren eller spennen er av dårlig kvalitet og løsner, kan det medføre kvelningsrisiko.

Kilde: Miljødirektoratet

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...