close

Å bli foreldre - slik trives du som nybakt forelder

Å bli foreldre er fantastisk, men innimellom kan det være tøft. Vi blir hele tiden fortalt at vi må nyte babyboblen. Men hva gjør du hvis den første tiden med babyen ikke akkurat føles som en nytelse? Vi har snakket med Helga Johnsson Wennerdal og Clara Zelleroth, psykologer og selv foreldre, som har skrevet en bok om å trives i foreldrerollen, for å få vite hva som er deres beste strategier for å trives bedre som småbarnsforelder.

Når den første tiden føles tung

Folk forestiller seg ofte at den første tiden med barnet skal være aldeles fantastisk, men det stemmer ikke alltid med virkeligheten. Og hvis det ikke føles like fantastisk som man hadde forestilt seg, kan det oppstå indre stress.

– Ofte har man jo gledet seg til å bli forelder, og valgt det selv. Likevel er det ikke alltid man trives i foreldrerollen. Men om man ikke alltid liker foreldrerollen, betyr ikke det at man ikke føler kjærlighet og omsorg for barnet sitt. Det har ingenting med hverandre å gjøre. Omgivelsene kan ha et skjevt bilde av hvordan den første tiden som forelder skal være. Det gjelder for eksempel foreldre med store barn som bare husker det positive, og har fortrengt hvor slitsomt det faktisk kan være, sier Clara.

 

Å snakke om følelsene sine og vise seg sårbar kan hjelpe når det føles tungt den første tiden.

– Har du en partner eller nær venn, bør du fortelle om følelsene dine. Det kan være vanskelig å forstå for noen som ikke er hjemme hele dagen. Vær også ekstra snill mot deg selv. Hvis hverdagen din ikke føles så fantastisk, må du gjøre maks ut av de øyeblikkene du faktisk kan nyte. Behandle deg selv slik du ville behandlet en venn som har det vondt, foreslår Helga.

 "Prøv å ikke reagere på, dømme og vurdere følelsene dine. Aksepter og våg å være i følelsen – den er ofte forbigående."

Våg å akseptere følelsen og glem prestisjen

Noen foreldre opplever kanskje den første tiden som problemfri, men langt fra alle deler den oppfatningen.

– Som nybakt forelder er det mye følelser fra ulike kanter. Prøv å ikke reagere på, dømme og vurdere følelsene dine. Aksepter og våg å være i følelsen – den er ofte forbigående. Det kommer fort tanker som "slik er det ikke lov til å føle seg", noe som i stedet fører til at man føler skyld og skam, forklarer Clara.

Før barnet er kommet, er det vanlig å ville planlegge hvordan man skal opptre og føle seg som forelder. Det kan imidlertid virke mer stressende enn beroligende, siden det sjelden blir slik man har tenkt. Det er vanskelig å vite hvordan det vil bli, og hvordan man kommer til å reagere. Selv om man er en person som er vant til å klare mye, pushe seg selv og ha kontroll, kan situasjonen bli helt annerledes når barnet har kommet. Prøv å ikke tenke for mye, og gå inn i foreldrerollen med et åpent sinn – glem prestisjen.

"Vi blir påvirket av alle typer forandringer, som å flytte eller bytte jobb. At sinnsstemningen din påvirkes midlertidig av å få barn, er derfor forståelig og helt normalt."

Følelser er ofte forbigående

Det er ikke uvanlig å føle både lykke, stress og fortvilelse som nybakt forelder. Det finnes til og med studier som tyder på at overgangen til foreldrerollen ofte etterfølges av en reduksjon i opplevd livskvalitet.

– Det er ikke så rart. Det trenger ikke å handle om en depresjon, men om midlertidige følelser, for eksempel stress og problemer med å finne sin identitet. Vi blir påvirket av alle typer forandringer, som å flytte eller bytte jobb. At sinnsstemningen din påvirkes midlertidig av å få barn, er derfor forståelig og helt normalt.

Fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon er noe som bekymrer mange nybakte foreldre. Det er viktig å ta faresignaler på alvor, men iblant kan redselen for å bli fødselsdeprimert også medføre stress. Nedstemthet trenger ikke nødvendigvis å innebære depresjon. Her kan du lese mer om å være deprimert og fødselsdepresjon, som også kan ramme partneren.

Les om hvordan du finner trygghet i foreldrerollen: Å finne trygghet i foreldrerollen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...