close

Pappaens eller partnerens rolle i ammingen

Som nybakt pappa eller medforelder har du en viktig rolle når det gjelder ammingen. Hjelp og støtte er nemlig en forutsetning for at ammingen skal fungere.

Kanskje sier du til deg selv at din tid vil komme senere, når barnet er blitt litt eldre og kommet forbi ammestadiet. Du tror kanskje at det bare er partneren din som er viktig akkurat nå, siden det er hun som har maten? Men det stemmer ikke.

Partneren din trenger støtte

Tro det eller ei, men du kan være avgjørende for å få ammingen til å fungere. Partneren din trenger støtte og oppmuntring. Det kan ta tid å komme ordentlig i gang med ammingen. Partneren din skal venne seg til å være mamma – noe som innebærer store hormonforandringer – og dessuten levere mat 24 timer i døgnet. Barnet skal dessuten lære seg å die og få i seg passe mye melk. Alt dette tar litt tid.
I denne perioden har partneren din behov for all hjelp hun kan få. Hun trenger ro når hun sitter i sofaen eller sengen og ammer barnet, slik at barnet kan die så mye det vil og trenger. Tilby henne gjerne noe å drikke mens hun ammer. Alle ammende mødre trenger å drikke mer enn vanlig, siden melkeproduksjonen krever mye væske. Og av en eller annen grunn er det først når barnet ligger der og slurper i seg melk, at man husker hvor tørst man selv er ...
I begynnelsen kan det være vanskelig og uvant, for eksempel hvis brystvortene blir ømme og såre av barnets intense suging. Undersøkelser har vist at støtten du kan gi, er uvurderlig i vanskelige perioder.

Ta deg av praktiske gjøremål

Det beste du kan gjøre for å få ammingen til å fungere, er å hjelpe til med praktiske gjøremål og gjøre hverdagen enklere. Det kan gjøre det lettere for partneren din å få konsentrere seg fullt og helt om ammingen, som tar mye tid, særlig i begynnelsen. Samtidig kan det være positivt for deg å komme deg litt ut og bidra med noe mer håndfast, for eksempel gjøre innkjøp, og la partneren og barnet få slappe av hjemme.

Hvorfor er amming så viktig?

Svaret er ganske enkelt: Fordi morsmelken er utrolig næringsrik og tilpasset til nettopp deres barn.
Fakta om morsmelk:

  • Den inneholder fettsyrer og proteiner som er viktige for veksten i barnets celler og vev.
  • Melkens næringsmessige sammensetning endres etter hvert som barnet vokser.
  • Den overfører antistoffer fra mammaen, og disse beskytter barnet mot infeksjoner.
  • Den kan forebygge eller utsette allergier.
  • Den gir beskyttelse mot ulike kroniske sykdommer på lang sikt.

Les gjerne også artikkelen Amming – få en god start. Den henvender seg riktignok til mammaer, men inneholder også interessant informasjon for deg som er partner.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...