close

Livet etter fødselen

Ni måneders venting er over. Fødselen er unnagjort. Som ved et mirakel er smertene borte, og det ligger et barn i armene dine. Du er kanskje fylt av følelser som lykke, takknemlighet, glede, sjokk og trøtthet – eller en blanding av alt sammen.

Det varierer veldig hvordan man føler seg når man nettopp har født. Det kan gå noen dager eller uker før du virkelig føler tilknytning til barnet, eller det kan skje umiddelbart. Begge deler er helt greit.Barnet titter sikkert nysgjerrig på deg. Det kjenner igjen stemmen din, men det er første gang dere ser hverandre.

Ligg hud mot hud
Rett etter fødselen er mange barn opplagte og våkne, siden adrenalinet har strømmet gjennom dem under hele fødselen. Men hvis fødselen har vært lang og slitsom, faller barnet snart i søvn av ren utmattelse. Det kan ha behov for å hente seg litt inn igjen. Deretter vil barnet sannsynligvis ha mat, mye nærhet og hudkontakt. Her får du gode råd om hvordan du kommer i gang med ammingen på en god måte.

Et helt nyfødt barn
Ti fingre og ti tær. Av en eller annen merkelig grunn må vi alltid telle dem for å se at alle er der. Vi åpner forsiktig de bitte små, knyttede hendene og føttene. Og undres over hvordan noe kan være så lite.
Hvis du ser på hodet til barnet, ser du at det er litt kjegleformet – det er sånt som skjer når man har kjempet seg gjennom en trang kanal. Men ta det helt med ro: Det blir rundt etter hvert. Huden er litt rød og rynkete, og det kan være kviser her og der i barnets ansikt. De forsvinner etter noen dager. Hendene kan være litt gråblå, siden blodsirkulasjonen ennå ikke har kommet ordentlig i gang.
Les gjerne artikkelen Det nyfødte barnet fra topp til tå om blant annet hvorfor barnet har litt kalde føtter, og hvorfor det kan komme litt melk ut av barnets brystvorter. I artikkelen om   babystell får du masse gode tips om hvordan du steller babyens navlestump, ører og negler. Her får du råd om toalettbesøk etter fødselen.

Støtt barnets hode
Spedbarnet har fortsatt mye arbeid å gjøre. Det skal for eksempel øke muskelstyrken sin. Foreløpig klarer det ikke engang å holde sitt eget hode oppe. Hodet er for stort og tungt i forhold til resten av kroppen. Det er viktig at du alltid støtter hodet når du løfter eller holder barnet.
Hold barnet nær deg, hud mot hud. Det hjelper deg med å få melkeproduksjonen i gang, og det roer barnet og får det til å føle seg trygt.

Hjem til en slags hverdag
Den første perioden hjemme kan føles uvant. Be om hjelp til det meste – det trenger du de første dagene hjemme med en liten baby.
En lang periode med fysiske og psykiske belastninger har gjort deg til en ny person, og det samme gjelder kroppen din. Men vevet i underlivet leges fort. Med tiden blir alt normalt igjen, og når det føles riktig, kan dere gjenoppta sexlivet.
I begynnelsen er det nok med trilleturer. Så kan du trene gradvis mer. Ikke glem å begynne med knipeøvelser rett etter fødselen, slik at du slipper urinlekkasje. Les gjerne våre treningstips etter fødselen.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...