Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Foreldreskapets bud

Hva kjennetegner en god forelder? Målet må nok være slik som noen så riktig uttrykte det: "man er sitt barns springbrett og sikkerhetsnett". Men hvordan blir man det? Og aller viktigst; hvordan gir man barna sine selvtillit.

1) Du duger
Overalt stilles det krav. Det virker som om de har blitt en uunngåelig del av den tiden vi lever i. Vi anstrenger oss hele tiden for å strekke til. Er det derfor vi ikke tror at vi duger som foreldre? En masse informasjon som skyller over oss om å trene barnet og stimulere både hit og dit og jeg orker ikke og rekker ikke. Ta det med ro – du duger som du er.
 
2) Lytt til intuisjonen din
Kanskje tilbringer vi litt for mye tid med å lure på om vi gjør riktig eller galt, i stedet for å lytte til oss selv og barnet vårt. De fleste av oss har en god intuitiv evne til å føle hva som er riktig. Ikke vær så opptatt av hva andre mener, kun for å få ideer. Kopier aldri, barnet ditt er en personlighet og en del av en familie, det er der barnet skal fungere.
 
3) Aksepter det barnet du har fått
Høres det dumt ut? Tenk deg litt om. Når man venter barn, former det seg mange forhåpninger og «drømmer», det er ikke ofte det blir som man har tenkt seg. Kanskje barnet ikke ble like utadvendt som deg selv, tvert imot ble det ganske sjenert. Kanskje barnet ikke håndterer forandringer like bra som du selv gjør. De sidene kan man rett og slett bli litt småirritert på og det må man jobbe med. Alle barn er flinke til noe, kanskje bare ikke det som du hadde sett for deg. Barn er personligheter. Enkelte foreldre behøver aldri rydde bort en eneste ting, andre har det klinisk rent i hyllene. Noen barn er helt enkelt mer utforskende enn andre, det er sjelden det dreier seg om oppdragelse.  

4) Gi barnet bekreftelse
Ønsker du å gi barnet ditt selvtillit? Da skal du respektere det. Barnet er et individ og kan ha en annen oppfatning enn deg. Den oppfatningen er også viktig – og spennende. Når du gir barnet bekreftelse og viser interesse for det, så viser du barnet at du aksepterer det som det er. At barnet duger, at det får lov til å vise hva det gjør og synes er viktig. Det handler også om å si at barnet er ok, selv når det gjør dumme ting og er sint.  

5) Å sette grenser er ikke alltid det samme som å si nei
Vurder problemet og vær fleksibel. Selv om du begynte med å si nei, så kan du faktisk forandre mening. Og si ikke nei helt automatisk, da mister «neiet» sin virkning. Tenk deg om først.
 
6) Vær voksen
Hvis barnet får bestemme alt og regjere familiens hverdag, vil det bare skape frustrasjon hos barnet. Du er voksen – du bestemmer. Det er ikke nødvendig å ha argumenter for alt eller spille på barnets bedre jeg. Man kan ta en beslutning på grunnlag av at man faktisk vet best. Men barn har rett til å bli sinte.

7) Ikke true – hvis du kan la være
Vokt deg for å true barnet ditt. Velg hvilke trusler du skal bruke. Du skal aldri true barnet ditt med at du vil gå fra det eller gi det bort, det kan skape stor angst. Du kan bli sint og skrike innimellom, men du må også be om unnskyldning og forklare hvorfor du ble så sint.
 
8) Foregå med et godt eksempel
Barn gjør ikke det du sier, de gjør det du gjør. Et barns oppdragelse er resultatet av familiens interesser og hvordan familien fungerer. Vil du at barnet ditt skal vise empati må du vise empati først.
 
9) Prøv å huske hvordan det er å være barn
På den måten kan du prøve å forstå hvorfor barnet blir så sint, dets frustrasjoner og gleder. Forsøk å forstå barnets argumenter. Ikke si nei bare fordi du som voksen synes at det er plagsomt med en hytte midt i stua. 

 

PS:
Å være foreldre er uten tvil det morsomste som finnes – og samtidig det vanskeligste.
 
Diskutere mer på Foreldreforums emne "Foreldreskap".
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...