LIBERO_TOUCH_01_239_03_B_Desktop

Små barns utvikling fra 6 til 18 måneder

De begynner å krabbe, reise seg opp, sitte og gå – og ved 18 måneders alder skjønner de fleste barn så smått hvordan de kan styre kroppen og forflytte seg. Men det varierer hva barna fokuserer på. Noen ettåringer spankulerer rundt, mens andre bruker all sin energi på å mestre pinsettgrepet. Her går vi gjennom barns utvikling fra seks måneder til halvannet år.

Fra et halvt år og oppover skjer det veldig mye i babyers liv. Balansen forbedres, hendene samarbeider bedre, bevisstheten og nysgjerrigheten øker, og de klarer snart å forflytte seg selv. Som forelder vil du nok bli forbløffet over hvor mye det lille barnet lærer seg. Men barn utvikler seg i ulikt tempo, og det kan være godt å vite at en av helsestasjonens oppgaver er å følge med på barnets utvikling. På den måten kan man ved behov sette inn ekstra tiltak. Som forelder kan du også kontakte helsestasjonen utenom kontrollene hvis du lurer på noe om barnets utvikling.

Holder i ting og utvikler pinsettgrepet

Finmotorikken begynner nå å komme på plass, og 6 måneder gamle babyer griper ofte etter ting med både høyre og venstre hånd. Rundt 10 måneder begynner det såkalte pinsettgrepet å utvikle seg. Det vil si at man bruker tommelen og pekefingeren for å gripe noe. Ennå går det ikke an å vite om barn er høyre- eller venstrehendte, siden de pleier å bruke begge hender omtrent like mye og skal få til det samme med begge. Det er først når barna har passert ett år, at man kan se hvilken hånd de foretrekker. Når de er rundt halvannet år, har de fleste barn såpass god kontroll på hendene at de kan spise med skje, drikke fra krus og bygge tårn med noen få klosser.

Sitter uten støtte

De fleste 6 måneder gamle babyer trenger fortsatt støtte bak ryggen når de sitter, men jo stødigere babyen blir, jo lengre kan du la den sitte alene – og etter hvert uten støtte. Å øve er jo den beste måten å trene opp musklene på. Det er imidlertid lurt å følge litt med, slik at babyen ikke blir sittende stille for lenge. Det er nemlig veldig tungt for ryggen å holde oppe et hode som er såpass stort i forhold til kroppen. Når barna er rundt 10 måneder, kan de fleste sitte uten støtte.

Morsomt for spedbarn å ligge på magen

De fleste babyer på rundt 6 måneder foretrekker å ligge på magen og se på verden, og de som ennå ikke har funnet ut hvordan de kan rulle rundt, vil snart lære seg det. En annen ting babyer på denne alderen ofte gjør, er å bevege seg rundt som en klokke når de ligger på magen. På den måten kan de nemlig snurre rundt og få tak i ting de ikke har klart å få tak i før. Det er også sannsynlig at den første forflytningen vil skje fra mageliggende stilling. Men overraskende nok beveger barna seg ikke alltid fremover. Det vanligste er faktisk at barn begynner med å åle seg bakover. Det skyldes at de i sin iver etter å komme seg fremover skyver fra med armene, og da blir effekten gjerne det motsatte. Neste steg i den utviklingen er å lære seg å bruke beina samtidig for å komme seg fremover og oppover.

Når begynner barn å krabbe?

Noen babyer står og gynger på alle fire ganske lenge før de begynner å krabbe. Andre finner fortere ut av hvordan de kan sette det ene kneet foran det andre for å bevege seg fremover. Enkelte begynner med dette allerede når de er et halvt år gamle. Andre synes derimot ikke det er så interessant og får ikke lyst til å krabbe før det har gått enda noen måneder. Prøv å ikke stresse. La barnet bruke den tiden han eller hun trenger. Når det først begynner å løsne, trenger barn å få røre mye på seg, slik at krabbebevegelsene deres blir stimulert. Så når de begynner å få taket på dette med å stå på alle fire, bør de få holde på så mye de vil. Det er vanlig at barn blir både frustrerte og sinte når de vil krabbe, men ikke kommer av flekken. Det er en helt naturlig del av utviklingen, og du kan trøste deg med at humøret vil stige når babyen finner ut hvordan armer og bein kan samarbeide. Husk dessuten at langt fra alle babyer tar seg bryet med å lære å krabbe. Enkelte blir nemlig så flinke og raske til å åle seg fremover at de ikke er motiverte for å begynne å krabbe, og heller går rett fra å åle til å gå.

Når barn begynner å bevege seg rundt for egen maskin, blir de ofte litt mer urolige og får større behov for nærhet. Det skyldes hovedsakelig at verden for en baby på 7–8 måneder på mange måter blir større. Evnen til å oppfatte omverdenen blir nemlig bedre, samtidig som barna begynner å forflytte seg rent fysisk. En liten tass kan oppleve det som kjempeskummelt hvis han eller hun har krabbet rundt et hjørne og plutselig ikke ser – eller forstår – hvor forelderen er blitt av. Men redsel for atskillelse er også en del av utviklingen, noe det er greit å være klar over. Det er heller ikke uvanlig at søvnen påvirkes, og at babyer på over et halvt år plutselig begynner å sove urolig. Det beste tipset er ganske enkelt å by på mest mulig nærhet – og huske at det vil gå over.

Å reise seg opp med støtte – og gå langs møbler

Når barna har funnet ut hvordan de beveger seg mest mulig effektivt ved å krabbe eller åle seg fremover, er tiden kommet for å reise seg opp. Akkurat som med all annen motorisk utvikling varierer det fra barn til barn når dette skjer. Å reise seg opp når man er seks måneder, er ganske tidlig. Det vanligste er at det tar enda noen måneder. Dessuten er det sjelden slik at de reiser seg opp helt selv. I starten drar de seg som oftest opp ved hjelp av møbler eller buksebeinet til en voksen. (Det kan med andre ord være lurt å stramme beltet.) Etter å ha øvd litt på å dra seg opp, vil de prøve å reise seg opp og stå selv. Deretter pleier barn å kunne ta sine første steg med hjelp. Det vil si at de klarer å gå sidelengs langs møbler eller noe annet i passe høyde som de kan holde seg i. De fleste barn foretrekker likevel fortsatt å krabbe eller åle seg frem, siden det foreløpig er en mye raskere og mer effektiv måte å forflytte seg på.

Å oppdage og undersøke omgivelsene

Barn lærer mye ved å få være med og undersøke sin store, lille verden. Å åpne skap, titte i skuffer, kjenne på ting samt undersøke omgivelsene under oppsikt av en voksen er den beste måten å lære på. Et godt tips er å fjerne alle skjøre, små og skarpe gjenstander fra underskapene på kjøkkenet og la barnet få slå seg løs. Å få lov til å finne – og ta ut – ulike kjøkkenredskaper som skåler, sleiver og plastmugger er kjempespennende, utviklende og veldig morsomt for en ettåring. Rydding er dessverre ikke ettåringers sterkeste side, men du som voksen kan vise barnet hvordan du gjør det.

Lære å gå alene

De leste barn tar sine første steg ved 12–15 måneders alder. Noen begynner riktignok før, og andre senere. I starten er det lett å bli bekymret når barnet stadig deiser i bakken, men det er en naturlig del av utviklingen. Barn er laget for å vare i minst 80 år, og babyer som nettopp har lært å gå, ramler omtrent 17 ganger i timen. Alle fallene viser med andre ord at barnet er iherdig. I begynnelsen kan du støtte barnet, men når han eller hun har skjønt prinsippet, bør du heller la babyen prøve å reise seg selv i stedet for å gripe inn hver gang. Man lærer tross alt best ved å prøve selv.

Barn som er 1,5 år eller eldre, går ofte ganske stødig, men det avhenger selvsagt av når de begynte å gå. Det å gå er jo også en ferdighet som krever øving. Mange barn kan på denne alderen også sette seg på huk og reise seg uten støtte, og noen er snart klare for å løpe.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel