04_arm_0193_desktop

Søvn hos baby på 4–6 måneder

Når babyer er rundt fire måneder, kan de skille mellom dag og natt. Det innebærer vanligvis at de sover i lengre perioder om natten og i kortere perioder på dagtid. Men alle barn er ulike. Det gjelder også søvnen deres.

En baby på 4 måneder trenger mye søvn, vanligvis 15–18 timer i døgnet. Babyens søvnmønster kan imidlertid endre seg ofte – iblant fra uke til uke. Kanskje merker du også at babyen begynner å bli mer bevisst på hvor han eller hun sover, og hva som skal til for å sovne? Vi vil gjerne minne om at de fleste babyer nå har begynt å bevege seg mer. Derfor kan det være lurt å senke bunnen på sprinkelsengen (hvis dere har det) eller forebygge fallulykker på andre måter.

Søvn på dagtid hos 4-6 måneder gammel baby

Selv om babyen kanskje nå sover i litt lengre perioder om natten, er det fortsatt viktig at han eller hun sover om dagen. Noen tenker kanskje at det er lurt å holde babyen mest mulig våken på dagtid, slik at alle får sove bedre om natten. Men slike små krabater trenger fortsatt tre–fire sovestunder i løpet av dagen. Å hoppe over lurene om dagen og være våken i lengre perioder, kan faktisk ha motsatt effekt på nattesøvnen: babyen kan bli overtrøtt og få problemer med å sovne.

Andre måter å sovne på enn ved mating

I de første levemånedene henger søvn veldig nær sammen med mat. Babyer sovner ofte når de spiser, og våkner vanligvis fordi de er sultne. Etter noen måneder sovner de vanligvis ikke like lett under måltidene, og det kan du dra nytte av hvis du vil innføre flere måter å sovne på enn ved brystet eller flasken. Da kan du prøve å få babyen til å sovne ved å snakke lavt, bysse eller vugge forsiktig. Mange babyer trenger nok fortsatt en forelder i nærheten for å føle seg trygge når de skal sovne. Og hvis du trives med at babyen sovner ved brystet eller flasken, er det ingen grunn til å lære ham eller henne andre måter å sovne på. Her – som på alle andre områder – må du som forelder gjøre det som du føler er riktig, og som fungerer best for deg selv og barnet.

Fra rundt 4 måneders alder kan mange babyer føle tilknytning til en bamse eller en koseklut. Det kan i alle fall være verdt å prøve for å se om det får babyen til å sovne lettere. Når barn er rundt 5–6 måneder gamle, pleier de også å kunne snu seg selv i søvne. Det gjør at faren for at tepper og kosedyr skal legge seg, og bli liggende, over ansiktet på babyen blir langt mindre.

Leggerutiner for en baby på 4 måneder

Hvis dere har savnet tydelige rutiner de første månedene og lengter etter en litt mer forutsigbar hverdag, kan dere nå prøve å innføre legge- og soverutiner. Ved 4–5 måneders alderen begynner babyen nemlig å bli stor nok til å oppfatte og forstå slikt. Prøv å si at det snart er leggetid. Deretter kan dere innføre et koselig ritual som dere gjentar hver kveld – kanskje et bad, en bok eller en sang? I tillegg kan babyen få holde i hånden din eller i et kosedyr når han eller hun skal sovne.

Du kan også hjelpe babyen med å finne døgnrytmen ved å være ute i dagslys om dagen og gjøre det mørkere når det nærmer seg leggetid. Et annet tips er å vise at det skal være ro om kvelden og natten, og at lek er noe man gjør på dagtid. Husk imidlertid at små babyer helst følger sine egne spise- og soverutiner, og bryr seg mindre om hva foreldrene måtte mene er en passende leggetid. Vil du unngå timevis med legging, bør du ikke se så mye på klokken. Følg heller med på barnets signaler og trøtthetstegn.

Hvor lenge må babyer mates om natten?

Hvor lenge man må holde på med nattmating, varierer fra barn til barn. Men hvis barnet er friskt og legger på seg slik det skal, bør det klare seg ernæringsmessig gjennom hele natten nå. Sover babyen godt om natten, trenger du ikke å vekke ham eller henne for å spise.

Men babyer kan jo også våkne uten at de er sultne. For mat handler ikke bare om ernæring. Det handler også i stor grad om nærhet og trygghet. Her må du derfor prøve deg litt frem. Kanskje trenger babyen bare å holde deg i hånden eller høre stemmen din for å sovne igjen. Dessuten handler det mye om hva du selv ønsker. Trives du med nattamming og synes det er den raskeste måten å få barnet til å sovne på, trenger du ikke å slutte med det. Det handler om å finne det som fungerer best for dere. Når babyen er rundt et halvt år, er det vanlig at søvnen blir mer urolig. Her kan du lese mer om hvordan og hvorfor.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog og Carina Saunders, barnelege

Del artikkel