_i2a2087_desktop

Flaskemating og morsmelkerstatning

Det er ikke alle som kan eller vil amme. Men uansett hvorfor man ikke ammer, kan matestundene bli like koselige selv om man gir flaske.

Noen bestemmer seg allerede under svangerskapet for at de ikke vil amme. Andre innser det etter hvert, og hos atter andre fungerer det ganske enkelt ikke. Mange har meninger om amming og flaskemating, men husk at det viktigste er at barnet får mat og kjærlighet. Om maten kommer fra bryst eller flaske, er ikke så viktig. Hvordan du mater barnet ditt, er et valg andre bør respektere. For som forelder er det tross alt du som vet hva som fungerer best for familien. Her har vi samlet noen tips til alle som mater barnet sitt med flaske.

Flaskemating

Babyer kan få enten utpumpet morsmelk eller morsmelkerstatning fra flaske. Akkurat som med amming handler matestunden med flaske like mye om tilknytning som om næring. Derfor bør du gjøre det til en koselig stund med mye hudkontakt. Og en fordel med flaskemating er at alle barnets foreldre kan få glede av disse stundene.

Morsmelk og holdbarhet

For de som pumper seg og gir morsmelk på flaske, er det viktig å vite hvordan melken bør oppbevares og håndteres for ikke å bli dårlig. Bruk en helt ren flaske eller beholder. Oppbevar morsmelken i kjøleskap eller fryser. Nypumpet morsmelk kan oppbevares i kjøleskap i opptil tre døgn hvis temperaturen i kjøleskapet er maks 4 grader. Er temperaturen høyere, blir holdbarheten dårligere. Du kan også fryse ned morsmelk, for eksempel i rengjorte isbitformer eller spesielle poser som fås kjøpt. Da holder den i opptil seks måneder.

Du kan tine nedfryst morsmelk ved å la den stå i kjøleskap i rundt åtte timer. Det er vanskelig å varme morsmelk i mikroovn, så det bør du unngå. Varm i stedet melken i vannbad eller under rennende vann ved høyst 40 grader. Du kan sjekke om temperaturen er riktig, ved å helle en dråpe på innsiden av underarmen. Når du først har varmet opp morsmelken, kan du ikke bruke den om igjen. Det som blir til overs, må du helle ut. Du må heller aldri blande nypumpet morsmelk med kjøleskapskald morsmelk. Det kan nemlig danne seg bakterier i melken når den har ulik temperatur.

Tips for å mate med flaske

Det går ofte fortere å flaskemate enn å amme, men selve matestunden handler minst like mye om nærhet og trygghet. Derfor er det viktig å gjøre det til en rolig og koselig stund. Her er våre beste tips: 

  • Legg barnet nær deg, hud mot hud i halvveis sittende stilling og med øyekontakt under måltidet. Nettopp nærhet er viktig. Selv om barnet etter hvert har motorikken til det, bør han eller hun av trygghetshensyn ikke drikke helt selv.

  • Sitt behagelig, i rolige omgivelser.

  • Vent til barnet gaper, før du gir flasken. Det går an å stimulere søkerefleksen ved å berøre barnets kinn med sugedelen. Prøv å få babyen til å gape høyt rundt smokken, siden det gjør det lettere å ha riktig sugeteknikk.

  • Hvis barnet snur seg bort for å se på noe annet, følger du ikke etter med maten, men lar barnet komme tilbake til flasken.

  • Hvis hullet i smokken er for stort, vil barnet få i seg mye luft eller for mye mat på en gang, noe som kan føre til vondt i magen. Etter hvert som barnet vokser, kan du bytte ut smokken/sugedelen. Anbefalt alder står som regel på pakken. Noen babyer har godt av å ta en pause i spisingen for å rape.

  • Hold flasken i riktig vinkel. Selve sugedelen skal hele tiden fylles med væske, men du må ikke holde flasken rett opp og ned. Med riktig vinkel reduserer du risikoen for at barnet svelger luft, og det kommer heller ikke for mye melk på en gang.

  • Det finnes mange ulike typer tåteflasker. Noen har en funksjon som hindrer at barnet får i seg luft. Dere må prøve dere frem til hvilken modell som passer, men akkurat som med vanlige smokker kan det være vanskelig å få babyen til å bytte sugedel når han eller hun først har vent seg til en modell.

  • Hvis barnet ser ut til å suge kraftig, men ikke får i seg noe, kan det hende at hullet er for lite, eller at smokken er for hard. Det kan også oppstå vakuum i flasken hvis du skrur korken litt for hardt på.

  • Husk at det kan variere fra gang til gang hvor mye babyen spiser. Stol på barnets metthetsfølelse fremfor å gå ut fra at det går med like mye hver gang.

  • Hvis babyen sovner midt i måltidet, lar du ham eller henne sove. Men la aldri ikke barnet bli liggende med en flaske å suge på.

  • Hell ut resten og rengjør flasken etter hver matestund. Morsmelk eller morsmelkerstatning som blir stående i en brukt flaske, blir fort dårlig.

Mate med morsmelkerstatning

Den kanskje vanligste formen for flaskemating er å bruke morsmelkerstatning. Det kan bli kjøpt i de fleste matvarebutikker, både som ferdigblandet melk og som pulver du blander ut selv. Morsmelkerstatning består av ku- eller geitemelk og er nøye utviklet og kontrollert for å ligne på morsmelk. Den inneholder også all næring barnet trenger. Du kan gi morsmelkerstatning inntil barnet er rundt ett år. Akkurat som med amming skal morsmelkerstatning være den eneste næringen det første halvåret. Unntaket er mindre smaksporsjoner, som du kan gi fra tidligst 4 måneder. Så kan du begynne å kombinere morsmelkerstatningen med mer fast føde, før du faser ut morsmelkerstatningen ved rundt 1 års alder, eller når babyen er klar for det.

Viktig å vite når du skal gi morsmelkerstatning

Som med all annen mat må du være nøye med hygienen. Og med en liten baby bør du være ekstra forsiktig:

  • Vask alltid hendene før du tilbereder morsmelkerstatningen.

  • Vask og kok alt tilbehør mellom hver gang.

  • Husk at nyfødte babyer skal ha «fersk» mat. Det som står igjen i flasken, kan fort bli dårlig.

  • Tilsett aldri noe annet i morsmelkerstatningen. Små barn kan bli syke av andre former for drikke. Kjøp bare morsmelkerstatning som er godkjent av Mattilsynet. Bland aldri din egen.

  • Varm aldri opp morsmelkerstatning for andre gang. Hell ut det som blir til overs.


Det er viktig at babyen ikke brenner seg på maten. Enten det er morsmelk eller morsmelkerstatning i flasken, må du sjekke temperaturen ved å helle litt på innsiden av håndleddet eller helle ut litt på en skje og smake. Kjennes melken lunken ut, er temperaturen passe.

Hvordan vet jeg at babyen spiser nok?

Det kan være vanskelig å vite hvor mye morsmelkerstatning man bør gi. En tommelfingerregel er at man for nyfødte kan øke mengden med 10 ml per dag og måltid. Altså: Første dagen gir du 10 ml til hvert måltid, andre dagen 20 ml til hvert måltid, tredje dagen 30 ml, og så videre. Dette gjelder bare de første dagene. Etter hvert vil babyen styre mer selv. Skal du gå over fra amming til morsmelkerstatning, kan det være vanskelig å vite hvor mye du skal gi. På pakken står det gjerne en anbefaling, men den tar jo ikke hensyn til alt som påvirker sulten. Faktorer som tid på døgnet, hvor lenge det er siden babyen har spist, og økeperioder kan ha mye å si. Prøv å følge babyens sultfølelse og signaler fremfor å stirre deg blind på hva som står på pakken, eller hvor mye som pleier å gå med. På helsestasjonen passer de på at barnet følger vektkurven sin. Du kan også kontrollere matmengden ved å følge med på at barnet tisser nok. En tommelfingerregel er at man hver dag må skifte seks fulle tissebleier. Når babyen er veldig liten, er det ikke alltid så lett å se om bleien er full, men dersom bleien har våtindikator, endrer den farge når babyen har tisset.

På veldig varme dager må du være ekstra raus med flasken, siden små babyer ikke har så mye å gå på og lett kan få væskemangel. Men du må ikke blande ut erstatningen med noe eller spe den ut med mer vann. Bare følg anvisningene. Sykdom kan også skape utfordringer. Hvis babyen for eksempel får omgangssyke, trenger han eller hun mye væske, men i veldig små mengder om gangen. Det samme gjelder ved forkjølelse. Da kan det godt hende du må gi hyppigere, men mindre måltider for at babyen skal orke å spise.

Reagerer barnet på morsmelkerstatningen?

Mistenker du at barnet har overfølsomhet eller allergi, anbefaler vi at du kontakter helsestasjonen eller fastlegen og ber om en utredning, fremfor å begynne å eksperimentere selv. Hvis det viser seg at barnet er allergisk mot kumelksprotein, kan en barnelege skrive ut resept på morsmelkerstatning uten kumelksprotein. Soyabasert morsmelkerstatning må bare brukes i samråd med lege eller helsesykepleier.

Amme og gi flaske samtidig

De som ønsker å kombinere amming og flaskemating, bør velge en flaske der smokken er utviklet for å ligne mest mulig på en brystvorte. Da bruker nemlig babyen samme sugeteknikk. Hvis du ønsker å amme og gi morsmelkerstatning samtidig, bør du begynne med ammingen og deretter supplere med morsmelkerstatning. Noen barn foretrekker nemlig flaske, siden maten ofte renner litt fortere der. Har du da tatt flasken først, er det fare for at babyen er blitt såpass mett at han eller hun ikke gidder å suge ordentlig på brystet for å få mer mat. Det vil føre til at melkeproduksjonen reduseres, noe som er uheldig hvis du vil fortsette å kombinere amming med morsmelkerstatning.

 

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel